Ongeveer 5% van de mannen die in verband met prostaatkanker een radicale prostaatverwijdering hebben ondergaan, krijgt last van ernstig ongewild urineverlies of stressincontinentie. Uroloog Bart Schrier heeft in 2005 in Nederland een nieuwe behandelmethode voor dit probleem geïntroduceerd: de Argus® male sling ook wel het mannenbandje genoemd.
 
OperatieDe resultaten van deze behandelmethode presenteerde hij vorige maand in Chicago bij het jaarlijkse congres van de American Urological Association (AUA).Tijdens het congres in Amerika bleek dat Bart Schrier met deze behandeling binnen Europa de meeste ervaring heeft. 

De eerste resultaten en complicaties van de eerste 96 mannen die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op deze wijze werden behandeld zijn vergelijkbaar met die van de meest gebruikte behandelingsmethode, de sfincterprothese. Voor de operatie hadden deze mannen gemiddeld 4 verbanden per dag nodig. Van deze groep is 94% succesvol behandeld: 52% is volledig droog en 42% gebruikt nog 1 verbandje voor de zekerheid. Bij 6 patiënten moest het bandje verwijderd worden in verband met wondinfectie of beschadiging van de plasbuis door het bandje. Als een patiënt al behandeld is met radiotherapie (bestraling) treden er vaker wondinfecties op. De methode is daarom minder geschikt bij deze categorie patiënten.
 
De resultaten van de behandelingsmethode trokken de aandacht van veel buitenlandse collega`s en de producent van de male sling. Besloten werd het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan te wijzen als internationaal trainingscentrum en minimaal 1 keer per kwartaal bezoek van urologen mogelijk te maken. In het kader hiervan komen in de maand juni 5 urologen uit Engeland en Turkije op bezoek.