Nieuwe operatietechniek bij nierverwijdering als eerste in Nederland.

Single Port Nefrectomie

Op 9 juni 2010 werd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch als eerste in Nederland een zogenaamde single port nefrectomie gedaan. Uroloog Dr. Harrie Beerlage verwijderde, samen met zijn collega Dr. Ann de Vylder, een nier door een kijkoperatie via één sneetje in de navel van ongeveer 2 cm. Normaal zijn voor een dergelijke operatie drie tot vijf sneetjes in de buik nodig. De operatie duurde ongeveer drie uur en het herstel van de patiënt na de ingreep was heel voorspoedig.

 

Dr. Beerlage heeft om deze techniek te kunnen toepassen uitgebreide trainingen gevolgd o.a. in Leipzig en Parijs. Een nierverwijdering op deze manier is veel lastiger voor een  uroloog om uit te voeren. Maar het grote voordeel voor de patiënt is dat er over enige tijd vrijwel geen litteken meer te zien zal zijn, omdat dit in de rand van de navel is gelegen.

Het is nadrukkelijk niet zo dat alle nieroperaties op deze manier gedaan kunnen worden, maar indien mogelijk wordt de nieuwe operatietechniek als keuze aan de patiënt voorgelegd.

 

Single Port Nefrectomietriport_quer