Om uw plasklachten te onderzoeken zal de uroloog vragen naar uw klachten en naar uw algemene gezondheid. Daarnaast krijgt u een vragenlijst met 7 vragen over uw plasklachten en een vraag over het invloed van de plasklachten op uw dagelijkse leven.

Er wordt een lichamelijk onderzoek verricht waarbij er naar de prostaat wordt gevoeld via de anus (rectaal toucher). Zo kan de uroloog voelen of er afwijkingen aan de prostaat  zijn.

Er wordt bloed- en urineonderzoek verricht. Bij het bloedonderzoek wordt met name gekeken naar het kreatinine en het PSA. De kreatininewaarde geeft de nierfunctie weer en de PSA (prostaat specifiek antigeen) is verhoogd bij bepaalde prostaataandoeningen. Het verschil tussen prostaatontsteking, vergroting of kanker kan vrijwel nooit worden bepaald door de hoogte van het PSA alleen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

De kracht en de duur van de urinestraal kan worden gemeten met een flowmeter. Tijdens het onderzoek plast u in een speciaal daarvoor bestemd toilet. Een meter die in het toilet is ingebouwd meet de kracht van de straal. Deze meting wordt geregistreerd op grafiekpapier. Het is belangrijk om te weten of u uw blaas helemaal leegplast. Wanneer te veel urine achterblijft kan dit klachten veroorzaken. Via uitwendige echografie kan de hoeveelheid urine worden gemeten, die na het plassen in de blaas is achtergebleven (residu). Dit noemt men echo-residu bepaling. Dit oderzoek geschiedt met ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat het geluid door mensen niet te horen is. Echografie is een veilig onderzoek en is niet pijnlijk.

Met een ECHO-sonde die wordt ingebracht via de anus wordt er een echografie van de prostaat gemaakt. Met een echografie van de prostaat kunnen de grootte en vorm van de prostaat worden bekeken en kunnen afwijkingen van de prostaat worden opgespoord. Soms is het nodig om via de ECHO-sonde met een naald stukjes weefsel uit de prostaat weg te halen (biopten) om prostaatkanker te kunnen uitsluiten.

Ook wordt er soms een inwendig blaasonderzoek (cystoscopie) verricht om de plasbuis, de prostaatkwabben en de blaas te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met en cystoscoop. Dit is een flexibele dunne holle buis met verlichting en een lens aan het iteinde.

Om de functie van de blaas en het afsluitmechanisme te kunnen beoordelen kan het nodig zijn om een urodynamisch onderzoek te doen. Het is een inwendig onderzoek. Door middel van dunne slangetjes die ingebracht worden via de plasbuis en de endeldarm kunnen metingen verricht worden van de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren. De meetresultaten worden met een computer verwerkt. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.