Vroeg in de zwangerschap ontstaat in het liesgebied van het ongeboren kind een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongens dalen hierlangs in een latere fase de zaadbal en zaadstreng in vanuit de buik naar de balzak. Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. Deze uitstulping van het buikvlies verkleeft meestal na de geboorte. Als dit niet gebeurt, is er sprake van een ‘breuk’. Als er zich vocht in opstapelt spreken we van een waterbreuk of hydrocele. Soms is de opening groot genoeg om buikinhoud toe te laten (darm of buikvet), dan spreken we van een liesbreuk. Bij meisjes kan naast de darmen ook de eierstok in de breukzak terechtkomen. Liesbreuken komen vaker voor bij jongens.Waterbreukjes alleen bij jongens. Ze verdwijnen vaak spontaan zeker tot de leeftijd van 18 maand. Uiteindelijk wordt ongeveer 10 % van de jongetjes die geboren worden met een waterbreuk geopereerd. Liesbreuken hebben niet de neiging om spontaan te verdwijnen.
Bij een waterbreuk zijn er meestal weinig klachten. Er is een zichtbare zwelling in een of beide liezen of balzak,die al of niet wegdrukbaar is. Ook opvallend is het feit dat de mate van zwelling kan wisselen. Bij een liesbreuk kunnen er pijnklachten zijn, misselijkheid, braken, aandrang tot ontlasten. In uitzonderlijke gevallen kan de buikinhoud beklemd raken in de breuk.Als de buikinhoud dan meer terug te duwen is,is het belangrijk dat u contact opneemt met de huisarts of de kinderchirurg.
De operatie om een hydrocele te corrigeren wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Deze wordt toegediend via een kapje of een infuus, de anesthesioloog informeert u over de methode. Meestal gaat het om een dagbehandeling. Dit betekent dat uw kind dezelfde dag weer naar huis kan. De operatie zelf bestaat uit het maken van een sneetje in de lies, van waaruit de open verbinding wordt opgezocht en gesloten. De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen zodat de hechtingen niet hoeven te worden verwijderd. Uw kind kan na de operatie 2 tot 3 dagen last hebben van de ingreep. Een beetje bloedverlies uit de wonde en een kleine bloeduitstorting in het balzakje zijn normaal. Bij veel bloedverlies , als uw kind koorts krijgt (meer dan 38.5 C),of bij ontsteking of flinke zwelling van de wonde is het aangeraden om contact op te nemen met het ziekenhuis. De kans dat de liesbreuk terugkomt is niet groot. Wel is het mogelijk dat later blijkt dat er aan de andere kant eveneens een aangeboren liesbreuk is. De hechtpleister of steristrips op de wond zullen er meestal vanzelf af gaan en hoeven dan niet meer te worden vervangen.Als de pleister er na 10 dagen nog niet is afgegaan, kan u er de pleister zelf afhalen. De hechtingen lossen vanzelf op. Douchen en/of bad kan kort na de eerste dag, na een 5-tal dagen kan dit weer de normale tijd duren. Kinderen geven prima aan wat ze wel en niet kunnen, meestal kunnen ze na 1-2 dagen weer naar school. Sport liever niet gedurende 2 weken, zwemmen eveneens ,in verband met chloor in het zwembadwater.