Bij mensen met extreem vaak plassen, zowel overdag als ’s nachts, hevige aandrang om te plassen dat samengaat met urineverlies of onbegrepen blaas- en bekkenbodem pijn kan een PTNS behandeling zinvol zijn.

 

PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve ( zenuw) Stimulation (stimulatie). PTNS is een vorm van neuromodulatie. Dit is een vorm van behandeling waarbij gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal waardoor de werking van bepaalde zenuwsystemen indirect beïnvloed wordt.

 

Bij PTNS wordt het elektrisch signaal aan de lange beenzenuw (nervus tibialis) in het onderbeen net boven de binnenzijde van het enkelgewricht gegeven. Deze beenzenuw loopt door· naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg, het sacrale zenuwcentrum, van waaruit de blaasfuncties worden geregeld.

Met behulp van een zeer dunne naald - die door de huid - juist boven de enkel geplaatst wordt, wordt het gebied waarin de zenuwbaan loopt aangeprikt. Tevens wordt een elektrode op de hiel geplakt. De naald wordt aangesloten op de stimulator en de juiste frequentie wordt bepaald. Het elektrische signaal geeft een prikkelend gevoel in de hiel en tenen.

 

De PTNS behandeling is een veilige behandelingsmethode. Daarnaast is PTNS is vrijwel pijnloos. In eerste instantie worden 12 behandelingen, een per week, gedurende een half uur gegeven. Het is belangrijk dat de patient  geen behandelingen overslaat om het meeste effect van de behandeling te hebben. Daarna wordt de frequentie van de behandelingen afgestemd op de behoefte van de patiënt. Bij zwangere vrouwen wordt de behandeling afgeraden. Indien u een pacemaker heeft mag u ook niet met PTNS behandeld worden.

 

De PTNS behandeling werd ontwikkeld door Dr. Stoller uit· San Francisco, V.S. en wordt ook wel SANS genoemd. In 2000 rapporteerde Dr. Stoller bij 100 patiënten met aandrang en aandrang incontinentie een succespercentage van ongeveer 80%. In de wetenschappelijke onderzoeken die daarna werden verricht bleek het succespercentage op ongeveer 70% uit te komen.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie