Het is nog niet geheel duidelijk waarom een cel plotseling ongecontroleerd gaat delen en vermenigvuldigen en zo een tumor vormt die doorgroeit in verschillende weefsellagen en andere organen. Wetenschappers hebben grote groepen van mensen met en zonder blaaskanker met elkaar vergeleken en er zijn bepaalde trends duidelijk.

Leeftijd en geslacht

Blaaskanker komt ongeveer 3 keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Blaaskanker komt vooral op oudere leeftijd (boven de 60 jaar).

Roken

Van blaaskanker is bekend dat het kan ontstaan door roken. Het aantal gerookte sigaretten heeft een directe relatie met het risico op het ontwikkelen van blaaskanker. Bij rokers komt blaaskanker 4 keer zo vaak voor als bij niet-rokers.Roken is naar schatting verantwoordelijk voor 40% van alle blaastumoren. Helaas blijft dit risico tot 20 jaar na het stoppen van roken verhoogd.

Chemische industrie

Verder hebben mensen die door hun beroep (rubber en textielindustrie) zijn blootgesteld aan diverse chemische stoffen, waarvan aniline de bekendste is, een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze ziekte.

Koffie, thee, zoetjes, haarverf

Sommige onderzoekers veronderstelden dat het drinken van thee of koffie en het gebruik van zoetjes of het gebruik van haarverf een verhoogde kans op blaaskanker zou geven. Dit is echter tot op heden niet bewezen.

Familie

Een belangrijke vraag bij iedere vorm van kanker is of deze erfelijk is en dus in sommige families meer voorkomt. Dit is voor prostaat, nier, borst en colon (dikke darm) kanker bewezen. Blaaskanker komt in sommige families, onafhankelijk van rookgedrag, meer voor. Waarschijnlijk is de gevoeligheid om blaaskanker te ontwikkelen erfelijk.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie