Bloed in het sperma heet hemospermie of haematospermie. Het is een probleem dat zich vaak voordoet en veel onrust veroorzaakt, maar meestal geen ernstige oorzaak heeft.

 

Bij 40% van de patiënten is bloed in het sperma de enige klacht. De overigen hebben bijkomende klachten, zoals branderigheid bij het plassen, pijn bij de zaadlozing, problemen met het plassen (vaak, weinig, nadruppelen) of bloed in de urine. Hemospermie komt bij mannen op alle leeftijden voor en treedt meestal meerdere malen op.

 

Bij de helft van de patiënten wordt geen oorzaak voor het probleem gevonden. De klacht gaat dan ook vanzelf over. Bloed in het sperma kan echter ook veroorzaakt worden door een ontsteking van de prostaat, plasbuis of zaadblaasjes. Een beschadiging door een ongeluk of een operatie aan de prostaat, zaadblaasjes, plasbuis of teelballen kan eveneens hemospermie veroorzaken. Ook kan in een gering aantal gevallen prostaat- of teelbalkanker de oorzaak van het probleem zijn.

 

Bij het lichamelijke onderzoek zullen de teelballen en de prostaat worden onderzocht. Het onderzoek van de prostaat heet rectaal toucher. Met een vinger via de anus kan men voelen of de prostaat afwijkend is. Het is een wat ongemakkelijk maar weinig pijnlijk en wel belangrijk onderzoek.

 

 

Indien nodig kan de huisarts aanvullend onderzoek laten verrichten, zoals  bloedonderzoek  en een urine- en/of spermakweek.

 

Indien er geen bijkomende klachten zijn en bij onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, kan bij mannen jonger dan 40 jaar worden afgewacht of de klacht verdwijnt. Komen de klachten terug dan zal vaak een antibioticumkuur worden voorgeschreven.

 

Bij mannen boven de 40 jaar wordt, met name als de klachten niet spontaan verdwijnen, verder onderzoek  door een uroloog geadviseerd. De uroloog zal meestal een ECHO onderzoek van de prostaat verrichten om prostaatkanker uit te sluiten.

 

Seksuele activiteit is zowel voor de patiënt als voor de partner bijna altijd onschadelijk.

 

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie