Onderzoek naar de rol die voeding speelt in de ontwikkeling van prostaatkanker is moeilijk. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van groene thee, sojaproducten en kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, kool, waterkers, paksoi en broccoli de kans op het krijgen van prostaatkanker mogelijk verkleinen. Andere mogelijk beschermende stoffen zijn lycopeen uit tomaten en het meervoudig onverzadigde vetzuur Omega 3 dat in vis zoals zalm, tonijn en sardines aanwezig is. Mogelijk beschermt koffie ook tegen het krijgen van prostaatkanker. Mannen die meer dan 6 koppen koffie per dag drinken blijken 60% minder kans te hebben om prostaatkanker te krijgen vergeleken met mannen die geen koffie drinken. Bij 1-3 koppen per dag is het risico 2% minder en bij 4-5 koppen per dag 25% minder. Koffie zonder cafeïne geeft hetzelfde resultaat. Naast bepaalde voedingsstoffen helpt voldoende bewegen waarschijnlijk ook om de kans op het krijgen van prostaatkanker te verkleinen. Overgewicht en voeding met veel suikers, vlees en verzadigde vetzuren vergroten waarschijnlijk deze kans. Voedingssupplementen en vitamines hebben geen effect. Het tegenovergestelde is waar: in een grote studie is aangetoond dat het inname van Vitamine A en E de kans op het krijgen van prostaatkanker juist verhogen.
Voeding en de kans op prostaatkanker
- Details