De penis wordt door veel mannen beschouwd als een belangrijk onderdeel van hun lichaam. Een stijve penis is een symbool van mannelijkheid. Daarom vinden veel mannen de lengte van hun penis belangrijk. Sommige mannen zijn ontevreden over de lengte van hun penis. Onzekerheid over de afmetingen en functie van de penis kan veel invloed hebben op het zelfvertrouwen en functioneren van mannen. Maar wat is eigenlijk een gemiddelde lengte?

Tot aan de puberteit is de penis meestal kleiner dan 4 cm. Door de invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron groeit de penis in de puberteit. De grootte en omtrek van de penis variëren sterk tussen mannen. De lichaamsbouw en dus ook de penislengte worden grotendeels bepaalt door erfelijke factoren. De lichaamsbouw bepaalt de lengte van de penis dus een grotere man heeft vaak een grotere penis, maar dit geldt lang niet altijd. Er zijn ook andere factoren die de lengte en omtrek van de penis bepalen, zoals lichamelijke inspanning, temperatuur en angst. Te dikke mannen hebben een 2 maal zo hoge kans op een kleine penis en na een radicale prostaatverwijdering voor prostaatkanker kan de penis afnemen in lengte. Ras en leeftijd hebben geen invloed op de lente en omtrek van de penis.

De lengte en omtrek van de penis kunnen in slappe toestand, in erectie en door strekken van de slappe penis worden gemeten. Aan de lengte van een slappe penis is niet precies de lengte van de stijve penis te voorspellen. Dit komt omdat de toename in lengte en omvang bij een erectie niet bij iedere man gelijk is. Een korte slappe penis kan soms meer toenemen in lengte dan een langere slappe penis. Een redelijke betrouwbare maat voor de lengte van de penis in erectie is het meten van de gesterkte penis in slappe toestand. De gemiddelde lengte van een slappe gestrekte penis is 12-13 cm en in erectie 14-16 cm. Ook de omtrek van de penis in slappe toestand zegt weinig over de omtrek bij een erectie.  De gemiddelde omtrek is slap 9 cm en in erectie 12-13cm. Als de penis kleiner is dan 7 cm (slap gestrekt gemeten) dan is er sprake van een te kleine penis (micropenis). Dit komt voor bij 0.6% van de mannen.

De penis is lang niet altijd recht. 13% heeft een buiging van bovenaf gezien en 33% een buiging van opzij gezien.

De meeste mannen die vinden dat hun penis te klein is hebben een lengte en omtrek die normaal is. Als, bij een penis van normale lengte, de overtuiging dat de penis te klein leidt tot obsessie en sociale vermijding dan is er sprake van Body Dysmorfic Disorder (BDD).

Bij mannen met een gemeten te kleine penis kan een penisverlengende operatie worden gedaan waarbij de ophangbanden (ligamenten) van de penis aan het schaambeen worden losgemaakt en een deel van de penis in het lichaam naar buiten wordt gebracht. Dit geeft een lengte winst van 1 tot 3 cm.

Infographics over penislengte

Penislengte

Fictie en feiten over de lengte van de penis

Download de PDF

Fotolia 602328 XS

 

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie

Penislengte

penislengte

Fictie en feiten over de lengte van de penis

Download de PDF

Urine

Urine Infographics

Fictie en feiten over urine

Download de PDF