1. Waar kan ik terecht voor meer informatie over prostaatkanker?
Naast informatie verstrekt door huisarts en specialist is meer informatie te vinden bij de Stichting Contactgroep Prostaatkanker (lotgenoten) (www.kankerpatient.nl/prostaatkanker/) of de Nederlandse Vereniging voor Urologie (http://www.allesoverurologie.nl/) Ook op de website van de Stichting Blue Ribbon is informatie te vinden. (www.blueribbon.nl/)
2. Patiënt/verzekerde is bij een uroloog in ziekenhuis elders onder behandeling wegens prostaatkanker en wil graag in aanmerking komen voor de robotchirurgie, kan dat?
Prostaatkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De mogelijkheden zijn afhankelijk van o.a. algehele gezondheid, uitgebreidheid van de tumor (metastasen). Het beste is om dit te bespreken met de behandelend uroloog. Als gezamenlijk besloten wordt om voor deze operatie te kiezen, dan kan de uroloog hiervoor de patiënt doorverwijzen naar Den Bosch. De uiteindelijke operatie kan dan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis plaats vinden. De opnameduur is 3 à 4 dagen. De 1e en 2e nacontrole vinden nadien nog in Den Bosch plaats, daarna kan de nacontrole weer in het eigen ziekenhuis bij de uroloog plaats vinden.
3. Waarom heeft een operatie met behulp van robotchirurgie de voorkeur boven een gewone prostaat(kijk)operatie?
Omdat de uroloog tijdens de ingreep een beter (driedimensionaal) zicht heeft op het operatiegebied kan er veel nauwkeuriger gewerkt worden. De sluitspier van de blaas en de zenuwen voor de erectie kunnen zo gespaard blijven. Hierdoor komen de drie belangrijkste doelen van de operatie: het in zijn geheel verwijderen van de kanker, het behoud van continentie en potentie binnen bereik. Bij een normale laparoscopische operatie werkt de operateur met twee tot vier rechte instrumenten, die niet kunnen buigen. De operatierobot heeft vierarmen: 1 arm houdt de camera vast. De operateur bedient zelf de camera en houdt zo optimaal zicht op het operatie gebied. Met de andere drie armen wordt de operatie uitgevoerd. Aan het uiteinde van de instrumenten zit een polsgewricht, waardoor de bewegingsvrijheid en de manoevreerruimte van de operateur sterk wordt vergroot. Bewegingen kunnen zo veel precieser worden uitgevoerd, waardoor minder schade ontstaat aan het omringende weefsel en/of zenuwbanen.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt gebruik van een zgn. DaVinci operatierobot. Voor meer informatie en filmpjes over dit apparaat zie: www.intuitivesurgical.com/index.aspx