Een vacuümpomp is een kunststof buis die over de penis wordt geplaatst. Met een pomp (mechanisch of elektrisch) wordt een vacuüm aangebracht in de buis, waardoor bloed in de penis wordt gezogen en een erectie ontstaat. Een constrictiebandje, ook wel drukring genoemd, dat van tevoren om de buis is aangebracht, wordt van de buis afgeschoven naar de basis van de penis. Zo blijft de erectie in stand. Het constrictiebandje mag maximaal 30 minuten blijven zitten. Met een vacuümpomp kan 90 tot 95% van de mannen weer een aanvaardbare erectie kunnen krijgen ongeacht de oorzaak van de erectiestoornis.
Een nadeel van de vacuümpomp is dat voor het krijgen van een erectie tijd en vaardigheid met de pomp nodig zijn. Andere nadelen zijn dat de penis soms niet helemaal stijf wordt, er wat blauw plekken op de huid van de penis zichtbaar kunnen zijn en dat de penis koud kan aanvoelen. Ook kan het constrictiebandje kan pijnlijk aanvoelen. Het bandje zorgt ervoor dat de penis stijf blijft, maar houdt tegelijk het sperma tegen bij het klaarkomen. Na het verwijderen van het bandje zal alsnog wat sperma uit de penis druipen. Dit is niet gevaarlijk. Bij gebruik van een vacuümpomp volgens de gegeven instructie treden er geen ernstige complicaties op.

Als een patiënt wel zelf een erectie krijgt (zonder hulp) maar deze niet lang genoeg aanhoudt, dan kan hij een constrictiebandje gebruiken om de erectie in stand te houden.

Er zijn meerdere fabrikanten die vacuümsystemen voor de behandeling van erectiestoornissen leveren. De prijzen lopen uiteen. Of dit ook voor de kwaliteit geldt, is niet bekend. Er is geen vergelijkend onderzoek gedaan. Het is wel zo dat de duurdere systemen gegarandeerd goed van kwaliteit zijn.
De firma MEMIDIS Pharma levert 2 systemen, een mechanisch Manual Erection System en een elektrisch Active Erection System.

Voor meer informatie kunt u www.erectiepomp.nl raadplegen. Bestellen kan via de website of de apotheek. De firma Urecta levert de Urecta. Dit systeem maakt geen gebruik van elastische ringen die van de koker geschoven moeten worden. De omklemming van de penis wordt van opzij van het lichaam bediend. Bij Urecta regelt u de klemkracht zelf met de luchtdruk van het minipompje. Voor meer informatie kunt u www.urecta.com raadplegen.

Wij hebben geen voorkeur voor één van de systemen. Bij vragen kunt u ons uiteraard wel om advies vragen. U kunt via de Mannenkliniek 6 weken een vacuümpomp lenen. Bij een vacuumpomp behoren 4 zogenaamde drukringen. Uit oogpunt van hygiëne worden de ringen niet hergebruikt. Voor het verbruik van de 4 speciale ringen, wordt aan u een vergoeding gevraagd van € 15,00. 

De meeste ziektekosten verzekeringen vergoeden de aanschaf van een vacuümsysteem niet, maar wij raden u aan om altijd een verzoek tot vergoeding bij uw verzekeraar in te dienen. Indien nodig zal uw behandelende arts een medische verklaring hiervoor afgeven.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie