Zaadbalkanker wordt in Nederland ongeveer 500 keer per jaar geconstateerd. De leeftijd waarop deze zeldzame vorm van kanker het meest voorkomt is tussen de 15 en 35 jaar, al komt het onder en boven deze leeftijden ook voor. Het is in deze leeftijdscategorie, waarop doorgaans nauwelijks kwaadaardige ziekten voorkomen, de meest frequente kanker.

De zaadballen (teelballen of testikels) bevinden zich in de balzak. Ze hebben twee functies: de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron en de productie van de zaadcellen die in het sperma terecht komen. Vanuit de cellen die betrokken zijn bij het maken van de zaadcellen kan een kwaadaardig gezwel ontstaan dat groeit in de testikel. Daarnaast komen zeer sporadisch goedaardige gezwellen, kwaadaardige lymfekliergezwellen of uitzaaiingen van een andere kanker voor in de testikel. Veel vaker komen goedaardige gezwellen in de balzak voor die niet in de testikel zelf zitten maar in de bijbal (spermatocele), uitgaande van de aderen van de balzak (varicocele) of uitgaande van een vlies dat rond de bal zit (waterzakbreuk of hydrocele). Doorgaans is door de huisarts of uroloog met lichamelijk onderzoek een onderscheid te maken tussen een gezwel in de testikel zelf of een gezwel daarbuiten. Ook kan dit onderscheid m.b.v. echo-onderzoek worden gemaakt.

Er zijn ongeveer 5 verschillende vormen van zaadbalkanker die in de praktijk worden ingedeeld in 2 groepen. De eerste groep bestaat uit de celgroep die seminoom wordt genoemd, de tweede groep is een verzameling van alle andere vormen en de vormen waarin meer dan 1 soort tegelijkertijd wordt gezien. Voor het gemak wordt deze groep aangeduid als de groep van niet-seminomen. Dit onderscheid is gemaakt omdat er een verschil bestaat in de standaard nabehandeling en ook in de behandeling van eventuele uitzaaiingen.

Zaadbalkanker is, zelfs als er ook uitzaaiingen blijken te bestaan, in het merendeel van de patiënten volledig te genezen.

 

In deze informatie wordt alleen deze vormen (seminoom en niet-seminoom)van zaadbalkanker verder toegelicht.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie