Microscopische hematurie

Een blaastumor kan verschillende signalen afgeven (symptomen). Omdat de tumor is gemaakt van abnormale cellen en bloedvaten is de tumor zeer fragiel. Met andere woorden de tumor laat gemakkelijk cellen los en bloed gemakkelijk. Dit bloedverlies is vaak niet met het blote oog te zien, maar wel onder de microscoop. Microscopisch bloedverlies in de urine heet: microscopische hematurie. Let wel: microscopische hematurie komt bijna altijd voor bij blaastumoren. Omgekeerd is echter zelden waar. De meeste mensen met microscopische hematurie hebben GEEN blaastumor.

Cytologie

Bij microscopisch onderzoek van de urine kunnen naast sporen van bloed ook tumorcellen worden aangetoond. Dit laatste gebeurt door cytologisch onderzoek van de urine. Dit onderzoek is te vergelijken met het onderzoek dat wordt gedaan bij het maken van een uitstrijkje bij vrouwen. Een positieve cytologie maakt nader onderzoek van het urotheel noodzakelijk.

Plasklachten

De aanwezigheid van een tumor in de blaas kan de blaas irriteren en daardoor plasklachten geven in de vorm van toegenomen plasdrang.

Afspraak

  • 's-Hertogenbosch: 073-553 6010
  • Boxtel: 0411-656858
  • Zaltbommel: 0418-540027
  • Nieuwkuijk: 073-5532434

telefoon

Volg ons

Volg het Centrum Voor Urologie via Twitter

@CentrumUrologie

twitter