Wanneer er sprake is van een (aangeboren) afwijking van de plasbuis (urethra), is een chirurgische ingreep meestal noodzakelijk. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden alle mogelijke reconstructies uitgevoerd. Uroloog mevr. dr. A.M.A. de Vylder, heeft zich vanuit de kinderurologie en dan met name de behandeling van hypospadie, ook gericht op de plasbuis-chirurgie bij volwassenen. Om zich verder te bekwamen heeft ze stage gevolgd bij Prof. Barbagli, expert urethrachirurgie in Arezzo, Italie (http://www.urethralcenter.it/). Ook is ze bij Prof. Oosterlinck, UZ Gent, gaan kijken naar zijn befaamde traumatische urethraruptuur-reconstructies.ingreep

Er zijn verschillende afwijkingen aan de plasbuis mogelijk. De uitmonding van de plasbuis kan zich op een afwijkende plaats bevinden (hypospadie), of de plasbuis kan bijvoorbeeld vernauwd zijn. De afwijking kan aangeboren zijn, of het gevolg van een ongeval of eerdere urologische ingreep.

Bij een vernauwing van de plasbuis wordt meestal eerst geprobeerd het probleem op te lossen tijdens een zogenaamde 'endoscopische' operatie (Sachse urethrotomie). Via de plasbuis wordt een kijkinstrument ingebracht. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. Het kijkinstrument wordt ingebracht tot aan de vernauwing. Met een verschuifbaar mesje wordt de vernauwing gekliefd. De kans op succes met deze operatie is ongeveer 70%. Bij de patiënten waar de plasbuis vernauwing terug komt wordt geadviseerd om over te gaan tot een open reconstructie.      

Een open reconstructie kan bestaan uit een uitsnijding van het zieke stuk en de eindjes weer aan elkaar zetten (end-to-end anastomose). Een andere methode is een reconstructie met wangslijmvlies. Hierbij wordt een stukje wangslijmvlies gebruikt als dak of bodem om de vernauwing op te heffen. Welke techniek toegepast kan worden hangt af van de situatie. In het Centrum voor Urologie wordt de hele plasbuischirurgie verricht. Alle soorten plasbuisvernauwingen worden kunnen worden geopereerd, ook vernauwngen die ontstaan zijn door ongelukken of na eerdere plasbuisoperaties.

Ook plasbuisuitstulpingen (urethtradivertikels), plasbuisvernauwingen bij lichen sclerosus en fistels tussen de blaas en vagina (vesico-vaginale fistels) bij vrouwen kunnen worden behandeld.

 

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie