Met robotchirurgie kan de arts nauwkeuriger laparoscopisch opereren. Er is hierdoor minder kans op complicaties
Bij robotchirurgie wordt een sleutelgat of kijkbuisoperatie (laparoscopie) verricht met hulp van een
Da Vinci operatierobot. Met de robot worden de operatie-instrumenten op afstand bediend door de uroloog.
De robot werkt niet op zichzelf maar wordt door de uroloog bediend op een console. Het andere deel van de robot bestaat uit een deel waaraan 4 robotarmen met operatie-instrumenten bevestigd zijn. Dit deel staat aan de operatietafel. De instrumenten zijn, zoals bij iedere laparoscopische operatie, via kleine gaatjes in de patiënt binnengebracht door de uroloog. Terwijl de uroloog de knoppen van de console bedient, reageert het systeem direct op de handelingen. De robot zet de bewegingen van de uroloog om in precieze bewegingen van de instrumenten. De ‘polsbewegingen’ van de instrumenten laten een grotere bewegingsvrijheid toe dan de menselijke hand. Trillen van de hand wordt uitgeschakeld en daarom kunnen deze fijne instrumenten de meest precieze handelingen uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat deze operatietechniek zeer nauwkeurig en de kans op onbedoelde schade tijdens de operatie kleiner wordt. Voor de patiënt is de operatie hierdoor minder belastend.
Een ander voordeel van de operatierobot is een beter zicht op het operatiegebied omdat de operatierobot het beeld 10 tot 20 maal vergroot en een driedimensionaal beeld laat zien. De uroloog heeft zo een nauwkeuriger zicht op het operatiegebied. Hierdoor en instrumenten waarmee betere bewegingen kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan de operatie nog nauwkeuriger plaatsvinden dan bij een gewone kijkbuisoperatie.
De robottechniek is voldoende uitgeprobeerd maar "De robot is zo goed als degene die haar bedient." Ervaring met robotchirurgie is dus belangrijk. De urologen die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis met de robot opereren hebben allemaal ruime ervaring met deze techniek.