Laserbehandeling bij plasklachten door prostaatvergroting

laserOp 27 juni 2011 heeft uroloog Rob Schipper in het Jeroen Bosch Ziekenhuis de eerste laserbehandeling van een patiënt met plasklachten door  prostaatvergroting verricht. Bij deze behandeling wordt laserlicht in de prostaat gebracht. Door warmtewerking verdampt het binnenste gedeelte van de prostaat, zodat er meer ruimte komt en patiënten beter kunnen plassen.

Laserpunt1In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van de Cyber TM, één van de nieuwste en meest geavanceerde lasers voor prostaatoperaties. Een laserbehandeling van prostaatvergroting is minder belastend dan de gebruikelijke operatietechnieken.

Werkelement-bed1



De voordelen van een laserbehandeling van de prostaat ten opzichte van de standaard behandeling, de zogenaamde TURP zijn: minder klachten na de operatie, een korter verblijf in het ziekenhuis, minder bloedverlies na de operatie en er is maar kort een blaaskatheter nodig. Het voordeel ten opzichte van andere lasers is het dat de Cyber TM de uroloog in staat stelt om de laserenergie preciezer te richten op het te verwijderen prostaatweefsel. Hogere precisie betekent meer veiligheid en minder complicaties. Daarnaast kan de uroloog weefsel verwijderen met de Cyber TM laser om te laten onderzoeken op afwijkingen (zoals kanker) door de patholoog. Met de laser die het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruikt kunnen meer groepen patiënten worden behandeld waaronder patiënten die bloedverdunnende middelen gebruiken.

Deze nieuwe  behandelingsmethode past in het streven van het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het meest patiëntvriendelijkste ziekenhuis van Nederland te worden. Lees meer in de informatiefolder

 

TUMT

 

Wanneer er sprake is van een goedaardige vergroting van de prostaat spreken we over BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie). Als de prostaat groeit, dan groeit deze naar buiten, maar ook naar binnen. Hiermee drukt de prostaat de plasbuis dicht en kan dit plasklachten geven.

 

 tumt3     

 

Als uw plasklachten zodanig zijn dat u er een behandeling voor over heeft om van deze plasklachten af te komen kunt u mogelijk geholpen worden met de zogenaamde TUMT. TUMT staat voor TransUrethral Microwave Thermotherapy. Dit is een warmtebehandeling van de prostaat waarbij het in de weg zittende prostaatweefsel via een speciale katheter wordt weggesmolten.

 

    tumt4       tumt5     
  
Deze behandelmethode komt samen met de TURP (Trans Urethrale Resectie Prostaat) ter sprake als het gebruik van medicijnen niet meer voldoende verbetering van uw klachten geeft.


Voordelen

  • U blijft slechts 1 nacht in het ziekenhuis.
  • Geen narcose of ruggenprik.
  • Medicijnen hoeven niet gestopt te worden, ook de bloedverdunners niet.
  • Behandeling is weinig belastend en duurt slechts 10-15 minuten.
  • Er is nauwelijks bloedverlies.
  • De resultaten van de TUMT zijn bijna net zo goed als resultaten van de operatie (TURP).


Nadelen

  • U heeft 3 weken een katheter, waarmee u echter wel gewoon rond kunt lopen.
  • Na circa 4 weken zal het plassen verbeteren, een verdere verbetering is nog tot 3 maanden na de behandeling te verwachten.
  • Prostaatweefsel kan weer aangroeien waardoor na enkele jaren opnieuw een behandeling nodig kan zijn.


U wordt op de maandag aan het eind van de ochtend opgenomen. U mag gewoon eten en drinken en krijgt dus een lunch op de afdeling. ’s-Middags vindt de TUMT plaats op de polikliniek urologie. U blijft 1 nacht in het ziekenhuis. De volgende ochtend verlaat u het ziekenhuis met een katheter.
3 weken later komt u ter controle, de katheter wordt verwijderd en er wordt bekeken of u spontaan kunt plassen.

U krijgt tijdens de behandeling 3 keer een katheter.
1e katheter is om de prostaat te verdoven, 4 kleine prikken in de prostaat.
2e katheter is de behandelkatheter, de prostaat wordt via deze katheter door middel van warmte weggesmolten.
3e katheter gaat u mee naar huis.

Wat voelt u?
U kunt een warm gevoel onder in de buik ervaren en de drang hebben te moeten plassen.

Controles op de polikliniek urologie
3 weken na de behandeling, 3 maanden na de behandeling, half jaar en 1 jaar. Dit is om het effect van de behandeling te kunnen evalueren.

Minimaal invasieve behandelingen

 

Minimaal-invasieve behandeling is de term die wordt toegepast voor behandelingen en operaties waarbij zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan de omliggende weefsels en organen die niet  worden behandeld of geopereerd. Dit kan door het maken van kleinere incisies, het gebruik van kijkinstrumenten (laparoscopie) of het gebruik van andere technieken zoals verwarming of bevriezing om een afwijkingen te behandelen,. Voorbeelden hiervan zijn de TUMT behandeling van een vergrote prostaat en cryo behandeling van kleine niertumoren.

 

 

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie