Het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch heeft in maart van dit jaar de behandeling van oppervlakkige blaaskanker sterk verbeterd. Als één van de eerste vakgroepen urologie, werkend in een algemeen ziekenhuis in Nederland, gebruiken de urologen blauw licht bij de verwijdering van kwaadaardige blaaspoliepen tijdens de operatie voor oppervlakkige blaastumoren. De blaaswand wordt van te voren behandeld met een kleurstof die gaat fluoresceren bij blauw licht Met deze techniek, ook wel photo dynamische diagnostiek (PDD) genoemd, kunnen ook kleine of beginnende poliepen worden weggehaald, die met het blote oog niet te zien zijn.

 

Courtesy of Dirk Zaak, Associate Proffessor,  Dep. of Urology University of Munich

Blaaskanker is een regelmatig voorkomende vorm van kanker die in de oppervlakkige vorm in de meeste gevallen niet levensbedreigend is, maar wel vaak terugkomt ondanks behandelingen. De eerste stap in de behandeling is het verwijderen van het gezwel uit de blaas door een kijkoperatie via de plasbuis. In de praktijk blijkt dat het niet altijd lukt al het kwaadaardige weefsel zo te verwijderen. Door de blaaswand voorafgaand aan de operatie bloot te stellen aan een specifiek medicijn (hexaminolevulaat, Hexvix®) en tijdens de operatie met blauw licht te inspecteren, worden kleine, met normaal licht niet of nauwelijks zichtbare afwijkingen wel zichtbaar. Daarmee neemt de kans aanmerkelijk toe dat meer afwijkend weefsel kan worden verwijderd. Het risico dat de ziekte daarna terugkomt blijft aanwezig, maar wordt kleiner.
Een groot deel van de patiënten is daarmee beter behandeld en hoeft minder vaak opnieuw geopereerd te worden.

Naast deze verbetering in de operatietechniek blijft het regelmatig nodig om aanvullende spoelingen te geven om terugkeer van blaaskanker te helpen bestrijden.

Courtesy of Dirk Zaak, Associate Proffessor,  Dep. of Urology University of MunichAan de introductie is een periode van anderhalf jaar voorbereiding vooraf gegaan. De lichtbron die blauw licht uitzendt op de OK moet een goede lichtintensiteit bevatten, waarvoor speciale apparatuur nodig is. Ook de geneesmiddelen die nodig zijn voor de behandeling moesten in huis gehaald worden. De urologen verwachten dat een grote groep patiënten baat zal hebben bij de nieuwe behandeling.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie